HTCinside


Google je pravkar napovedal, da bo njegova privzeta zgodovina lokacij samodejno izbrisana

Google je v sredo napovedal, da bo po 18 mesecih samodejno izbrisal zgodovino lokacij uporabnikov in spletno dejavnost. Prej so morali uporabniki aktivirati to nastavitev, če Google ni hotel shranjevati njihovih podatkov za nedoločen čas.

Ta odločitev omogoča Googlu shranjevanje informacij in priporočanje elementov, ki bi vas lahko zanimali na podlagi vaše prejšnje lokacije ali zgodovine brskanja, vendar ne vsebujejo let zasebnih podatkov.

To je tisto, kar se spreminja.

Googlovo sledenje lokaciji

Googlovo sledenje zgodovini lokacij je privzeto vedno izklopljeno. Vendar je aktivacija lahko uporabna, če izdelki, kot je Google Maps, vsebujejo prilagojena priporočila, npr. restavracije, ki so vam všeč glede na vašo prejšnjo situacijo. Vendar lahko Google iz vaše zgodovine lokacij razbere, da greste običajno v službo ob 8. uri zjutraj, in vam lahko priporoči, da odidete nekoliko prej, da se izognete prometu na določen dan.

Ko vklopite sledenje lokaciji, Google sledi vaši lokaciji z določenimi podrobnostmi. To lahko vidite, ko vidite svojo časovnico Google Zemljevidov.

Če zdaj vklopite zgodovino lokacij, bo Google samodejno izbrisal te podatke po 18 mesecih. Nastavite lahko tudi, da se zgodovina lokacij samodejno odstrani vsak mesec ali vsakih 36 mesecev.



Googlovo sledenje spletu in aplikacijam

Dejavnost v spletu in aplikacijah se prav tako samodejno odstrani vsakih 18 mesecev, vendar le za nove račune. Za nove račune YouTube se zgodovina prav tako odstrani po treh letih.

Privzeto sta sledenje aktivnosti v YouTubu in aplikaciji ter zgodovina v YouTubu za obstoječe uporabnike shranjena za nedoločen čas. Vendar pa lahko omogočite samodejno odstranitev spletne dejavnosti in aplikacij, uvedenih v preteklem letu, na strani »Googlovi kontrolniki dejavnosti«.

»Še naprej si postavljamo izzive, da naredimo več z manj, in danes spreminjamo naše metode hrambe podatkov, da bi samodejno brisanje postalo standard za našo osnovno nastavitev dejavnosti,« je v sporočilu dejal Sundar Pichai, izvršni direktor Googla in Alphabeta.

Druge spremembe zasebnosti

Google olajša dostop do načina brez beleženja zgodovine za določene aplikacije. V tem načinu lahko zasebno raziskujete ali uporabljate aplikacije. Google ne shranjuje zgodovine vašega brskalnika, njegovih piškotkov ali podatkov vašega spletnega mesta. V Google Zemljevidih ​​Google ne hrani zgodovine vaših gibanj, če imate aktiviran način brez beleženja zgodovine.

S funkcijo, ki bo v sredo na voljo za iPhone in pozneje za Android in druge aplikacije, lahko uporabniki tapnejo in zadržijo svojo profilno sliko v iskanju v Googlu, Zemljevidih ​​in YouTubu, da aktivirajo način zasebnega brskalnika. Google je napovedal, da bo kmalu omogočil zasebno brskanje v svoji družini aplikacij, tako da vam ga ni treba omogočiti v vsaki aplikaciji.

Google je dejal, da bo ponudil tudi bolj proaktiven nadzor zasebnosti in uporabnikom pomagal pri upravljanju njihovih nastavitev zasebnosti. Prav tako lahko uporabniki uporabljajo iskanje za dostop do najpomembnejših ukazov Google računa.